Ieder jaar trekken veel wintersporters met de auto naar de wintersport. Bepakt en bezakt gaan we met zijn allen massaal naar de Alpenlanden. We nemen van alles mee voor een onvergetelijke wintersport. Gemiddeld duurt de reis zo’n 9 à 10 uur, maar met een flinke file kan die tijd best oplopen. We hopen op mooi weer, maar hevige sneeuwbuien, vrieskou en ijzel zijn niet onvermijdelijk. En juist op die weersomstandigheden zijn we niet altijd even goed voorbereid. Wat te doen met slecht weer in de auto en wat moet je meenemen? Wij geven je graag een aantal tips mee.
#1. Warme (fleece) dekens
Auto’s zijn over het algemeen niet gewend aan barre weersomstandigheden. Het kan zomaar voorkomen dat de motor er mee stopt en dat jij met -15 langs de weg komt te staan. Zonder kachel wordt de auto binnen de kortste keren een grote vrieskist. Zorg daarom altijd voor minimaal één (fleece) deken per persoon.
#2. Op tijd tanken
Rijd jij in Nederland altijd door tot de laatste druppel? Zorg ervoor dat je op weg naar de wintersport op tijd gaat tanken. Zit de tank nog maar een kwart vol? Stop dan bij de dichtstbijzijnde benzinepomp. Vooral in Duitsland kan er soms wel 80 kilometer tussen twee tankstations zitten. Niet fijn als je in een lange file terecht komt met een tank zwaar in het rood.
#3. Sneeuwkettingen
Als het hevig begint te sneeuwen, dan kan het zo zijn dat je de kettingen moet omleggen. Leg de sneeuwkettingen op een handige plek, zodat je er gemakkelijk bij kunt komen.
#4. Voldoende ruitenvloeistof
Zorg voor een extra voorraad ruitenvloeistof. Op de snelwegen naar de Alpenlanden wordt veel zout gestrooid en dat, vermengd met het vocht van het wegdek, kan voor slecht zicht zorgen op het voorraam. Je sproeit gemiddeld veel vaker dan in Nederland en daardoor gaat de voorraad een stuk sneller op. Je wilt niet zonder ruitenvloeistof komen te zitten met hevige sneeuwval!
#5. Eten en drinken
Bij heftig winterweer kun je zomaar in een urenlange file terecht komen. Het tankstation is nog kilometers ver en ook de eerst volgende afslag komt pas over een kilometer of 20. Voldoende eten zorgt ervoor dat je warm blijft, dus neem altijd iets te eten mee van thuis. Broodjes, gekookte eieren, chips, fruit, koekjes en een thermoskan met koffie en thee. Niet alleen fijn als je onverhoopt stil komt te staan, maar het bespaard je ook een hoop geld. Tip: vooral een banaan zorgt ervoor dat je lang warm blijft!
#6. Slotontdooier
Heeft het hevig gevroren en ben jij net van plan om naar huis te rijden? Dan kan het soms voorkomen dat naast de ramen ook het slot bevroren is. Neem daarom een busje slotontdooier mee. Dat voorkomt afgebroken sleutels en je bent een stuk sneller weg. Tip: bewaar deze niet in de auto.
#7. Voldoende stroom en een powerbank
Is het weer zo slecht dat je in een kilometerslange file komt te staan? Dan is het fijn dat je iets te doen hebt in de auto. Tablet, smartphone en ga zo maar door. Allemaal elektronische producten die er na een tijd van intensief gebruik mee stoppen. Check vooraf of alles voor 100% is opgeladen en neem voor de zekerheid een powerbank mee.
#8. Dikke sokken mee (of aan)
Heb je koude voeten? Dan ben je er van verzekerd dat ook de rest van je lichaam langzaam koud wordt. Zorg daarom altijd voor een paar extra dikke sokken. Daarnaast is het ook een stuk fijner om mee te rijden zonder schoenen. Dan functioneren de sokken ook als sloffen.
#9. Neem een wc-rol mee’s
Nachts wordt het afgeraden, maar overdag kun je prima stoppen bij een P-WC. Ideaal als het eerstvolgende pompstation nog kilometers ver is en de nood hoog is. Enig nadeel is dat deze wc’s een stuk minder schoon zijn dan de wc bij het tankstation en het wc-papier is ook vaak op. Neem daarom altijd een wc-rol mee van thuis voor het geval dat.
#10. Gevarendriehoek en veiligheidshesjes
We hopen allemaal van niet, maar toch kan het voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Neem daarom altijd een gevarendriekhoek en per inzittende een veiligheidshesje mee. Check daarnaast vooraf per land de verplichte items voor in de auto.
#11. Bewaar belangrijke gegevens in een mapje in het dashboardkastje
Paspoorten, informatie over de accommodatie, noodnummers, gegevens van de wegenwacht en ga zo maar door. Bewaar deze gegevens in een afgesloten mapje in het dashboardkastje. Mocht je ze nodig hebben, dan hoef je niet de hele auto ondersteboven te halen.
Bron: Snowplaza.nl